Vitamínová vzpruha: Využijte ji na maximum

19.10.2024

Přibývají na podzim ve vašem nákupním košíku pomeranče, mandarinky a grepy, abyste více než kdy jindy doplnili céčko a podpořili imunitu? Určitě neprohloupíte. Máme však pro vás pár tipů, které vám pomohou vitamíny zužitkovat ještě efektivněji.

Začneme-li již zmiňovaným vitamínem C, pak existují i bohatší zdroje než populární citrusy. Patří k nim na podzim dozrávající šípky a rakytník řešetlákový. Více céčka než v pomeranči, je obsaženo také v kiwi.
Mimochodem, kromě podpory přirozené obranyschopnosti organismu má vitamín C v popisu práce i snížení míry únavy a vyčerpání, což z něj dělá ideální podzimní výbavu. Stejně jsou na tom například také vitamíny skupiny B, konkrétně niacin, riboflavin (B2), B6 a B12. Chcete-li z nich svému tělu dopřát co nejvíce, je důležité zaměřit se nejen na kvalitní zdroj, ale také na to, jak s ním zacházíte.

Volte šetrný způsob zpracování

Zvlášť vitamíny B6 a C hůře odolávají vysokým teplotám, a tak se jejich množství v potravinách dlouhým vařením výrazněji snižuje. Menší ztráty si vyžádá například zpracování v páře. Další vitamíny skupiny B, třeba právě B2, B3 (niacin) a B12, dokážou vysokým teplotám čelit lépe a hlavně déle.

Při úpravě potravin bohatých na vitamíny, například zeleniny, platí, že se při zpracování může jisté množství vitamínů vylouhovat. Proto se je snažte vařit, pokud možno, neoloupané a ve větších kusech.
Vitamín C je citlivý i na světlo a vzduch. V praxi z toho vyplývá, že citrusy je lepší loupat těsně před konzumací. Totéž platí třeba při krájení paprik.

Nezapomeňte na železné zásoby!

K látkám, které přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání, patří také železo. V jeho případě je dobré podpořit takzvanou biologickou dostupnost, tedy to, jaké množství z konzumovaného železa tělo opravdu vstřebá. Zvlášť důležité je to u železa z rostlinných zdrojů. K nim si dopřejete zdroj vitamínu C. Naopak s kávou a čajem, které obsahují tanin, raději počkejte půl hodinky po jídle. Mohou totiž vstřebatelnost železa snížit.

Dobře biologicky dostupné železo obsahuje tekutý doplněk stravy Salus Floradix Železo+. Jeho vstřebatelnost podporují i další v přípravku obsažené látky, konkrétně vitamíny B2 a C. V komplexním složení najdete také vitamíny B1, B6 a B12, a navíc kombinaci výtažků z bylin a ovocných šťáv, které přispívají ke správnému trávení. 

Z pohodlí domova si tento zdroj železa a vitamínů můžete pořídit například na www.liftea.cz.

 Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.