Příběh čokolády
Vzpomínáte si na film s okouzlující Juliette Binoche Čokoláda, v němž jako tajemná cukrářka Vianne Rocher dokázala odhalit skryté vášně a choutky vesničanů a uspokojit je tím správným cukrovím?
V čokoládě je od nepaměti něco tajemného. Nejstarší civilizace považovaly kakaové boby za dar bohů. Popíjení nápoje připravovaného z kakaového prášku bylo součástí rituálních obřadů, jichž se mohli zúčastnit jen vyvolení. Směli jej také popíjet krásní otroci, kteří byli vybráni jako lidské oběti pro aztécké obětní rituály, aby nápoj zmírnil jejich smutek z blížící se smrti. Tento poznatek koneckonců potvrdily i nedávné průzkumy, v nichž 70 % žen přiznalo, že po konzumaci čokolády cítí vnitřní uspokojení a zlepšení nálady, a 75 % se svěřilo, že si čokoládu tajně schovává, aby se o ni nemuselo dělit!
Tisíc podob čokolády
Je až neuvěřitelné, jakými proměnami čokoláda prošla. Původně se jednalo o hořký nápoj, který si cukrem vylepšili až zmlsaní Evropané. Po tomto vylepšení se horká čokoláda stala na starém kontinentu módním hitem vyšších kruhů. Přestože si dnes i velmi kvalitní čokoládu může dovolit v podstatě každý, punc určité výjimečnosti jí zůstává. Luxusní čokoládové pralinky patří mezi oblíbené dárky. Svátky jako Velikonoce a Vánoce se nemohou obejít bez kolekcí čokoládových figurek. Ve vzácných chvílích odpočinku se oddáváme čokoládovým lázním a masážím nebo vyrazíme do kaváren s čokoládovými specialitami. Hotovou oslavou čokolády je každoroční Salon du Chocolat, největší světový veletrh věnovaný čokoládě, kde na jednom místě můžete spatřit nejen stovky druhů pralinek a dalších čokoládových pochoutek, ale i soch v nadživotní velikosti, a dokonce čokoládovou módní přehlídku.
Čokoláda jinak
Mistři-čokolatiéři se každoročně předhánějí nejen ve vymýšlení receptur, ale také forem, které čokoládě dodají. S novým požitkem z čokolády přišel například belgický cukrářský mistr Dominique Persoone, přezdívaný shock-o-latier, který daroval kapele Rolling Stones na narozeninové párty šňupací čokoládu. Ukázalo se, že jemný kakaový prášek servírovaný na talířku je ke šňupání naprosto optimální.
Text: Běla Gabrielová